ROSCI0279 Borzont

ROSCI0279 Borzont, kiemelt jelentőségű és különleges természetmegőrzési terület.

A Borzonti Natura 2000-es terület a Gyergyószentmiklóst és Parajdot összekötő 13B országút mentén terül el Borzont település határában. A település közigazgatásilag Gyergyóalfaluhoz tartozik, és tőle 1km-re terül el. A Borzonti Natura 2000-es terület a síklápok jellegzetes képviselője. Számos ritka növényfaj fordul elő itt pl. fűzlevelű gyöngyvessző (Spiraea salicifolia), jogaros kakastaréj (Pedicularis sceptrum-carolinum), szibériai hamuvirág (Ligularia sibirica), buglyos szegfű (Dianthus superbus) stb.

A védetté nyilvánítása ellenére is az emberi beavatkozás következtében a növényzet óriási károkat szenvedett, pl. a széleit szántották, lecsapolták, a nyírfák egy részét kivágták.

A vidékre jellemző kétéltűfaj a mocsári béka (Rana arvalis) és a gyepi béka (Rana temporaria).

A lápra jellemző madárfajok a sárszalonka (Gallinago gallinago), sárga billegető (Motacilla flava), rozsdás csuk (Saxicola rubetra), a kaszált rétekre a haris (Crex crex), fürj (Coturnix coturnix). A ragadozómadarak közül vörös vércse (Falco tinnunculus) és az egerészölyv (Buteo buteo) rendszeresen látható a területen, vonuláskor kékes rétihéja (Circus cyaneus) is felbukkan.

Az élőhelyvédelmi területek a 1964/2007 Miniszteri Rendelet alapján lett kijelölve, majd a 2387/2011 miniszteri rendelet által került módosításra.

Jogaros kakastarély (Pedicularis sceptrum-carolinum)                     Buglyos szegfű (Dianthus superbus)

                                                  

Sárga billegető (Motacilla flava)

            

Térkép


POLITICA DE ANTI-HARTUIRE | GALÉRIA | GIS TÉRKÉP | HASZNOS OLDALAK | KAPCSOLAT

Ez a weboldal a Kommunikációs és Társadalom Információs Minisztérium anyagi támogatásával jött létre az "Ismereten Alapuló Gazdaság" pályázat keretén belül.
”Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro”.